kasmir-shutterstock-3

Zaštiti Odjeću Koju Voliš !

Ako postoji jedna stvar za kojom je svijet i dalje lud, to je moda. Kako bi bili ukorak sa potražnjom, modni brendovi rade kolekcije za sve prilike, sezone i mikro sezone.

Globalna populacija se ugrubo poduplala od 1970. godine, no modna industrija je narasla čak 7 puta više. Proizvodnja odjeće se od 2000.godine do danas utrostručila, a prosječna žena kupuje 60% odjeće više, nego prije 20 godina. Nadalje, modne kompanije u Europi od prosječno 2 kolekcije godišnje, sada nude preko 5 kolekcija u godinu dana, a high-street brendovi još i više. Osim toga kvaliteta odjeće je sve lošija pa tako odjeću nosimo sve kraće i kraće, a godišnje bacamo odjeću u vrijednosti ogromnih 460 milijardi USD.

 

Efekti svega ovoga imaju ekstreman utjecaj na planet i sve nas.

 

Još jedna važna stvar je i da su jeftini materijali poput poliestera danas sastavni dio gotovo svih odjevnih komada, a svaki put kad peremo takvu odjeću u okoliš se oslobađaju plastična mikrovlakna.

Dakle, svaki put kada operemo sintetičku odjeću (poliester, najlon, itd.), oko 700.000 pojedinačnih mikrovlakana pusti se u vodu i na kraju završava u našim morima.

 

Znanstvenici su otkrili da mali vodeni organizmi jedu ta mikrovlakna, a njih opet jedu male ribe, koje kasnije jedu veće ribe, uvodeći plastiku u naš prehrambeni lanac.

Nedavna studija također pokazuje da nošenje sintetičkih vlakana oslobađa plastična mikrovlakna u zrak. Prema studiji, jedna bi osoba “mogla pustiti gotovo 300 milijuna poliesterskih mikrovlakana godišnje u okoliš pranjem odjeće, a više od 900 milijuna u zrak jednostavnim nošenjem odjeće”.

 

 

 

Teško je napraviti veliki zaokret u načinu kako danas kupujemo odjeću i postupamo prema istoj, no mi u Violeti aktivno podržavamo inicijative održivog i odgovornog poslovanja i življenja, a puno je načina kako i svatko od nas može biti dio održivih promjena.

 

Najjednostavnije je krenuti od sebe, tako da:

  • Kupujte manje stvari. Ukoliko žudite za neki novim outfitom, stilizirajte odjeću na drugačiji način uz pomoć nakita ili cipela.
  • Kako bi omiljene komade mogli nositi kroz dulje vrijeme, perite ih i njegujte na pravilan način. Osnovno je pravilo prati odjeću onda kada moramo, na niskim temperaturama i sa pravim sredstvima.

 

 

Violeta PROtect kolekcija deterdženata za rublje produljuje vijek trajanja odjeće pomoću 2u1 tehnologije, a sastoji se od tri vrste deterdženata, namijenjene pranju različite odjeće.

 

Violeta Protect Color deterdžent sadrži specijalno razvijenu formulaciju koju odlikuje inovativni spoj proteina i inhibitora za prijenos boja.

Inhibitori prijenosa boja djeluju kao „hvatači“  boja i ne dopuštaju prijenos različitih boja ili tamnih na svijetlije tonove odjeće. Ovime se zadržava intenzitet boja svakodnevne odjeće i ubrzava proces pranja jer nema potrebe za dodatnim sortiranjem.

 

Violeta Protect Black deterdžent formulacije sastavljene od proteina celulaze za zaglađivanje tkanina i polimera za čuvanje boja čini da crno ostane crno. Proteini se vežu za vlakna tkanina, zaustavljaju njihovo izvlačenje te vaša odjeća dugo ostaje zaglađena i bez oštećenja, dok se jasnoća i intenzitet tamnih tonova

osigurava uz pomoć specifičnih polimera za boje, koji se vežu za tamnu boju odjeće, sprječavajući njeno blijeđenje i pojavu sivih tonova.

 

Violeta Protect & Repair deterdžent sadržava Repair Serum. Ovaj serum je kombinacija enzima, čija je zadaća njegovati i obnoviti oštećena vlakna odjeće. Molekule enzima se potom vežu na oštećena celulozna vlakna odjeće ili „mucice“, zaglađujući ih, čime odjeća postaje nježna, glatka i jasnih boja. Većim brojem pranja smanjuje se broj „mucica“ naročito na pamučnim materijalima.

 

Nakon upotrebe pravih deterdženata, vodite računa i o temperaturi na kojoj perete odjeću.

Jedinstvena Violeta PROtect formulacija zahvaljujući 2u1 tehnologiji učinkovita je već pri nižim temperaturama od 20 °C pa tako uspješno otklanja neugodne mirise, učinkovito pere te zaglađuje odjeću.

Budući da perilice troše znatno manje električne energije pri nižim temperaturama, pranjem na primjerice 40°C umjesto na 60°C uštedi se 1KWh energije. Takvim pranjem odjeća ostaje svježih i očuvanih boja čak i nakon više desetaka pranja.

 

Nadalje, vodite računa i o ambalaži- ambalaža svih Violeta PROtect deterdženta je Zero Waste. Što to znači ?

Nusprodukti nastali u procesu proizvodnje naših boca se ne bacaju, već se melju u sitne perlice i ponovno koriste za proizvodnju nove ambalaže. Tako se stvara kružni proces proizvodnje, sa 0% otpada.

 

 

Uz malo truda svatko od nas može aktivno pridonijeti održivim promjenama- nosite odjeću dulje vremena i njegujte ju pravilno.

 

#zastitiodjecukojuvolis